Sweden Sans




Stokholmska agencija Söderhavet dizajnirala je moderni sans serif koji je nazvan Sweden Sans i potpisan kao nacionalni font. Inspirisani lokalnim znacima iz 50-ih, napravili su tipografsko pismo koje ce koristiti vlada i ministarstva Svedske. Pismo nosi estetiku koja je po meri Svedjana, ni premalo, ni previse. Vise informacija pronadjite OVDE.




Tajni znaci

Na fasadi hemijskog instituta Tehnickog univerziteta u Braujnsvajgu u Nemackoj nalazi se ovaj neobicni trodimenzionalni skup slova i simbola.





Autor fotografije, Florian Hardwig, pise da su ovde predstavljeni (al)hemijski simboli pet metala: zlata, gvozdja, bakra, olova i srebra, iz cetiri razlicita vremenska perioda, 15, 16, 18 i 19. veka.

On jos kaze:

Seven metals were assigned to celestial bodies, colors, parts of the human body, and days of the week:

Woodkit



Ondrej Jób je dizajnirao familiju tipografskih pisama inspirisanu drvenim slovima za pokretni slog i nazvao je Woodkit. Woodkit se sastoji od tri podfamilije, Solid, Print i Reprint, od kojih svaka ima 6 kompleta slova i ornamenata. Pored osnovnog pisma, alfabeta, Woodkit ima i cirilicna i grcka slova, sve ukupno preko 10.000 znakova u familiji. O procesu rada autor pise OVDE.





"Upeglani" dribbble




Dan Cederholm, koosnivac dribbble-a redizajnirao je logo firme. Kaze: I reviewed every curve, smoothing things out, making the line weight consistent throughout, giving the baseline and x-height a more even plane, widening the counters in order to make it clearer at smaller sizes—basically fixing everything that’s been bugging me about the mark for the last several years.

Steta sto su tri "b" ostala medjusobno jednaka, diskretne razlike ucinile bi da ova konstrukcija koja potseca na rukopis bude jos ubedljivija. Vise o projektu pronadjite OVDE.

Ciao mama



Razglednicu iz Italije salje Nicolò Giacomin.