Nas Slovni Tattoo Kalendar!Pre skoro godinu dana izgubili smo Djordja Zivkovica, profesora kaligrafije na Fakultetu primenjenih umetnosti. Bilo je neopisivo dirljivo koliko je voleo da radi sa studentima i koliku mu je cast i zadovoljstvo pricinjavalo angazovanje na Fakultetu.

Pred pocetak ove skolske godine, razmisljala sam kako cu modelovati program, odnosno, sta ce treca godina, koja je moje omiljeno igraliste, ove godine imati za temu kljucnog zadatka. Shvatila sam da mi je neohodno da taj veliki zadatak, na kome radimo ceo drugi semestar, bude posvecen Djordju.

I, na kraju godine, evo sta smo napravili. Slovni Tattoo Kalendar ima 52 strane sa 52 studentska rada. To je nedeljni zidni kalendar, sa imaginarnim tetovazama koje ispisuju citate vredne pamcenja.

tattoo  kalendar 1

Proces je isao ovako: odabrala sam citavu gomilicu velikih misli velikih stvaralaca, preveli smo ih na srpski. Pisemo ih cirilicom, razmisljamo o aplikaciji na telo. Zamisljamo da pravimo tetovazu. Oslanjamo se na ono sto znamo o tetovazama, ali samo to sto koristimo cirilicu izbacuje nas iz uobicajenih okvira. Unapredjujemo ideju, dajemo joj licni twist, graficki je oplemenjujemo, ulecemo u prakticno neizvodljivo, arty i efektno. Trudimo se da forma prati sadrzinu. Zelimo da se ponosimo krajnjim rezultatom i da naredne skolske godine svake nedelje sa nestrpljenjem cepamo sledeci list i ponovo se obradujemo novom stranom naseg zajednickog zidnog kalendara. Na kraju osecamo pripadnost i kada podvucemo crtu - Djordje nas je zblizio.Ovo je nekoliko strana iz tog naseg kolektivnog dela. Sve listove uzivo mozete gledati u prizemlju Zitomlina, na Mikseru koji traje do 29. maja. Posle toga, nadamo se da cemo biti stvarnicki otstampani u pristojnom tirazu i da cemo moci i da vas uputimo i u neku prodavnicu po svoj komad. To bi bilo krasno. Radimo na tome, sponzorstva su dobrodosla!

tattoo  kalendar 3


Napravili smo predivan kalendar u neopisivoj atmosferi zajednistva i poleta. Divno je bilo voditi ovaj poduhvat, za mene je ucinio sve ono sto sam trazila kada sam krenula da razmisljam o tome kako bi bilo divno napraviti nesto secajuci se Djordja. Kalendar je za mene napravio je ono sto amerikanci zovu closure, zatvoreno poglavlje koje donosi mir, a ne podrazumeva zaborav. Upravo suprotno.

No comments:

Post a Comment