Oslobađanje i kontrola

Kada pričamo o ovoj temi, najpre je važno da naglasim da nije u pitanju samo oslobađanje i kontrola ruke, već na prvom mestu - oslobađanje i kontrola glave, misli.

Oslobađanje dakle prvenstveno podrazumeva da smo znanja o istorijskim pismima usvojili, da poznajemo anatomiju slova, pravila i prepoznajemo ono sto ih čini dobrim, jasnim, kvalitetno ispisanim. Tek onda smo sposobni da idemo dalje, pravila ne možemo rušiti ako ne znamo šta je u njima dobro, a šta loše. Šta je vredno čuvanja, a šta zaslužuje menjanje radi napretka. Dakle, ne radi zadovoljavanja našeg ega, tapšanja po ramenu i hvale, nego radi napretka.

Oslobađanje ne znači isključeno, rutinsko pisanje - upravo suprotno. To je maksimalno fokusirano pažljivo pisanje koje se više ne drži zadate matrice, nego pravila shvata suštinski, a ne prepisivački, bukvalno. Tako pojedinac daje sebi slobodu da slovne forme izmeni shodno svom osećaju i senzibilitetu. Dakle, najpre ide trening po zadatom predlošku (I i II godina), a onda oslobađanje ruke, gubljenje grča (u ruci i glavi) i dalji trening, ovladavanje novim alatima, pisaljkama i podlogama da bi se došlo do željenog rezultata.

Onima koji ne pretenduju da postanu vrsni kaligrafi, potrebno je da postanu sposobni da samostalno procene i formulišu čak i verbalno zašto je jedan ispis dobar, a drugi loš.

Evo nekoliko primera koji govore o oslobađanju i kontroli.

Najpre, klasično američko firmopisanje koje zahteva specifičnu rutinu, "ispisanost", perfektnu koncentraciju i mogućnost imaginacije pri spajanju slova (ligaturama), ukrasima (flourishes) i letećim potezima (swashes). Preporučujem YouTube kanal korisnika ptardifinc, a kao primer predstavljam vam ovaj klip iz liste:



Obratite pažnju na to kako ovaj majstor poznaje alat, kako sigurno vuče poteze, kako počinje potez, izvlači i završava ga, kako dodaje spojeve. Kako menja pritisak i time debljinu linije, kako istom četkom izvodi dva potpuno različita ispisa. I kako drugu ruku koristi kao oslonac! Piše pritom na nekoj jako sjajnoj podlozi, možda je to nešto slično sjajnom kunstdruku, ima mnogo lepila, ne dozvoljava da se boja razliva i omogućava da potez teče. Nema teksture papira i dobija se perfektno gladak potez.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Drugo, jedan klip u kome letterarte ispisuje Thank You, jednostavno, duhovito i efektno:



Najpre noseći potezi, zatim vezni, onda ukrasni izlazi i na kraju lični pečat. Vredi pogledati i ostale snimke iz njegovog stream-a. Nisu svi jednako dobri, ali verujem da ćete znati to sami da procenite.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Na kraju, filmić koji u osnovi govori o uživanju u slovima, znanju i oslobođenosti od iste, alfabet u dve ruke različitih generacija. Divno snimljena zabavna, šarmantna majstorija kojoj se možete vratiti uvek kada se osetite umornim od svega i kada zaboravite šta naš posao u stvari treba da bude.

2 comments:

  1. Jel na drugom klipu korishcen rajsfeder? ali ne tako klasican.....

    ReplyDelete
  2. hm, pa ja bih rekla da je neko ozbiljno koso pero, mada, nisam sigurna.

    ReplyDelete